nechcemetezbu.cz

Klikněte na obrázek reportáže a přehrajte si video na stránkách ČT24
Klikněte na obrázek reportáže a přehrajte si video na stránkách ČT24.
Živý vstup v 11. minutě

Otevřený dopis ke sdílení na Facebooku a dalších sociálních sítích

Sdílejte otevřený dopis proti těžbě, stejně jako náš podporovatel, ředitel Destinační agentury Krušnohoří a známý český spisovatel, Štěpán Javůrek

OTEVŘENÝ DOPIS K PROBLEMATICE TĚŽBY ŽIVCE V LOKALITĚ PÍSKOVEC – POTŮČKY
My, níže podepsaní představitelé veřejného života, obyvatelé Krušných hor a lidé, kterým záleží na budoucnosti tohoto regionu, vyjadřujeme tímto dopisem zásadní nesouhlas se záměrem těžby živce v lokalitě Pískovec v katastrálním území obce Potůčky. 

Jsme si vědomi nutnosti rozvoje území Krušných hor a svým každodenním životem a konkrétními činy se k němu snažíme přispívat. Zároveň ale považujeme za nesmírně důležité zachovat kulturní a přírodní hodnoty, které dělají z Krušných hor jedinečné místo pro život, také pro budoucí generace. Jsme přesvědčeni, že zamýšlený záměr těžby v tomto území právě přírodní a kulturní hodnoty zásadně ohrožuje. 

Lokalita Pískovec je jednou z nejstarších osídlených oblastí české části Krušných hor, zároveň se jedná o nesmírně cennou přírodní lokalitu s množstvím vzácných zástupců flory a fauny Krušnohoří. Tato lokalita je natolik cenná a unikátní, že si zaslouží mimořádnou péči a pozornost. Jsme přesvědčeni, na základě odborných posudků i subjektivních pocitů, že by toto území bylo jak samotnou těžkou, tak přepravou vytěžené horniny zásadně poškozeno. 

Krušné hory byly v minulosti vystaveny mnohým těžkým zkouškám a zdejší krajina byla na mnoha místech drancována a zásadně poškozena. Proběhla zde také zásadní obměna obyvatelstva, při které ze zdejšího regionu zmizely mnohé tradice, obyčeje, zvyky a z velké části také vztah zdejších obyvatel ke svým horám. 

Dnes zde ale již znovu existuje silná občanská společnost a generace lidí, kteří zde našli svůj domov a kterým na této krajině velmi záleží. Protože se mezi takové obyvatele také počítáme, vyzýváme vás tímto dopisem přátelsky a slušně k upuštění od záměru těžby živce v dané lokalitě. 

Za zachování přírodních a kulturních hodnot v tomto území Krušných hor budeme bojovat všemi dostupnými prostředky. 

Štěpán Javůrek

Připojuji se svým podpisem spolu s dalšími kolegy k tomuto otevřenému dopisu a širokou veřejnost tímto zvu na akci do Perninku, dne 14.8. v 17,00. Více informací na www.nechcemetezbu.cz